De ce NU trebuie sa ramai prietena cu fostul?

Acest articol este pentru tine, draga mea, căreia iubitul tău tocmai ți-a spus că e mai bine să nu mai continuați relația. Și ți-a precizat că ești frumoasă, un suflet bun dar sunteți diferiți. Că îi pare rău. Dar puteți rămâne prieteni. “Prieteni” în care el să aibă libertatea emoțională de se purta cum dorește iar tu încă să fii prinsă în această nouă relație toxică, tot cu el. Știe că îl iubești, știe că îți e dor de el, că vei fi lângă el dacă te sună, să-l alinți, să-l iubești, fizic și emoțional. Dacă el simțea la fel, s-ar mai fi îndepărtat de tine? Și atunci cine câștigă din această “prietenie”?

In primul rând: Fostul este FOST pentru un motiv. Fie despărțirea a fost din dorința amândurora, fie, ca de obicei, unul este cel inițiază acest proces. 

Uite, o lista de motive pentru care să nu păstrezi o relație de prietenie cu fostul tău:

 1. In loc să-ți accepți noul status, încerci să te agăți de așa numita prietenie cu el, un el care oricum nu mai vrea să fie implicat relațional cu tine, de asta sunteți foști. Dacă încă te dorea în viața lui, continuați relația, nu?
 2. Te amăgești.  Pe parcusul prieteniei voastre, este posibil să apară speranțele tale că, undeva, cândva relația voastră va reînvia din cenușă ca Pasărea Phoenix, fapt ce-ți va orienta energia către acest aspect în locul înfruntării situației și refacerii tale emotionale.
 3. Si-n timp ce tu speri că prin a-l ține aproape de tine va reveni la sentimente mai bune și privirea i se va lumina când te va vedea… el își găsește pe altcineva! Înainte de a te gândi la o relație de prietenie cu fostul, vreau să-ți pui întrebarea: Dacă suntem prieteni și prietenii își povestesc viața personală, cum voi reacționa când îmi va spune de noua sa parteneră? Dar când mi-o va prezenta? (Din nou, asta e un  comportament normal între prieteni, nu?)
 4. Desi rațional știi că relația s-a terminat, atâta timp cât partea emoțională nu se poate detașa, vei fi în continuare o prizonieră a unei relații moarte iar prin acest fapt singură te izolezi de oportunitățile de care te-ai putea bucura. Cum să-i dai o șansă tipului nou venit în birou când tu speri ca o adolescentă să-ți scrie fostul?
 5. Cum poți să ai o relație strict platonică cu persoana cu care ai împărtășit atâtea momente intime? Comportamentul tău va trebui schimbat, acum dacă te face să râzi în calitate de prieten, nu-l mai poți săruta, nu? Dar dacă ai folosi această putere de schimbare a comportamentului tău în a trece de la o relație cu el la o relație doar tu cu tine (pentru moment 🙂 )?
 6. Daca prietenia lui înseamnă doar să te țină în preajma pentru când “are nevoie” dar tu să fii încă implicată emoțional? La un moment dat te vei simți folosită și nimeni nu are dreptul să-ți provoace acest sentiment total neplacut.

Sunt situații diverse, complexe, diferite de la individ la individ. Motivele mai sus menționate nu se referă la cupluri care au divorțat, au copii împreună și care trebuie să păstreze o frumoasă relație de prietenie cu foștii lor soți de dragul copiilor, sau de cazurile rare în care ambii parteneri au încetat în același timp să simtă ceva unul pentru celălalt (dacă nu mai simțiți nimic unul pentru celălalt, nu vă va deranja să vă prezentați reciproc noii parteneri, nu?).

Voi ce părere aveți? 🙂

6
Foto: Pinterest

 

 

 

Advertisements

11 thoughts on “De ce NU trebuie sa ramai prietena cu fostul?”

 1. Să se păstreze o relaţie, mai ales în cazul în care sunt copii, da. E chiar indicat. Dar nu cred că va putea fi prietenia aia-n care noile cupluri petrec weekendul împreună, merg în concedii, se destăinuie etc.

  Liked by 2 people

 2. Eu am doi “fosti”, cu ambii am avut cate o relatie de 3 ani + si eu am fost cea care a decis sa puna stop. Cu unul dintre ei am ramas prietena, cu celalat nu. N-am mai vorbit deloc. Nu mai stiu nimic de el. Si ghici ce, tocmai despartirea asta abrupta m-a facut mult timp sa imi pun intrebari: oare am facut bine? oare chiar trebuia sa ne despartim? Nemaitinand legatura, ajungi sa idealizezi persoana cealalta si sa te indoiesti de motivele tale. A mentine o prietenie inseamna a-ti reaminti constant si amintirile negative, motivele pentru care nu mai sunteti impreuna. Evident, nu se poate sa ai brusc o relatie de prietenie cu fostul imediat dupa despartire. E nevoie de un timp buffer. Dar, ulterior, eu zic ca prietenia poate sa existe. Sunt convinsa totusi ca tine exclusiv de felul de a fi al fiecarei persoane.

  Liked by 3 people

  1. Clar, da, cred ca depinde de multi factori printre care, cum ai spus si tu, felul fiecaruia de a fi, motivele despartirii, lucrurile pe care le au in proprietate comuna, etc. Nimic nu e ideal, cu atat mai putin o despartire 🙂

   Liked by 1 person

 3. Daca motivul despartirii este chiar realizarea faptului ca nu mai exista sentimente care sa justifice o relatie de cuplu, dupa o vreme se poate transforma intr-o prietenie sincera, indiferent care a fost cu ideea. Important sa nu fi fost lucruri cu adevarat foarte grave care au dus la ruperea relatiei: violenta, minciuna, tradare. Prietenia se bazeaza si pe valori comune, pe respect. Unde mai e respect se poate construi ceva, unde respectul s-a dus nu mai poate fi nimic.

  Liked by 3 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s