Toti suntem sefi, nimeni nu mai munceste.

Discuție într-un birou:

“X-ulescule, vreau ca până pe data de 1 decembrie proiectul să fie într-un alt format.”

“Bun, șefu’, și cum vrei să arate?”

“Altfel”.

“Altfel, cum? Schimbare de abordare, conținut diferit, cum?”

“Nu știu cum îl vei face și nu-mi pasă. Varianta asta nu merge. Până pe 1 decembrie îl vreau perfect”.

Șefu’ iese pe ușa biroului trântind ușa, ceilalți rămași buimaci în uimire.

Capitalismul e bun, încurajează oamenii să-și creeze mici companii în care ei să lucreze pentru ei, inclusiv să ofere și altora locuri de muncă. Cu cât e firma mai mică, cu atât comunicarea și colaborarea ar trebui să fie mai puternică, ca într-o familie, toți ajută la funcționarea ei…sau nu?

Problema e că atunci când îți înființezi o firmă trebuie să știi ce vrei (în afară de a face bani) și apoi cum să faci pentru a îți atinge acea țintă, pe cine îți iei lângă tine și cel mai important: cum să te porți cu oamenii din jurul tău. Ce-i drept, unii nu știu cum să se comporte cu propria familie, dar într-un colectiv de muncă?!

Un adevărat lider se implică în proiectele firmei sale, la fel cum un tată se implică în dezvoltarea copilului său, nu îi spune “până la vârsta de 3 ani trebuie deja să fi învățat cum să mănânci singur, să vorbești și să mergi” “păi, tată, cum să le fac? Dă-mi o idee..” “Nu știu și nici nu-mi pasă. Până la 3 ani le vreau pe toate”. Apoi să trântească ușa și să se întoarcă când s-au sfârșit cei 3 ani. Ar fi oameni în stare de așa ceva, nu? 😆

Glumă, glumă, dar e plină piața românească de așa numiți “lideri” care așteaptă doar să primească banii, de parcă ar crește în pom, să vină să-i cultive la sfârșitul toamnei, în loc să trudească pe câmp alături de angajații săi. Un lider oferă soluții, nu probleme, se implică, nu trântește ușile în spatele lui, în vocabularul lui nu există: “nu știu”, există “hai să ne informăm și să vedem ce soluții sunt”, nu există “nu-mi pasă”, există “suntem implicați cu toții”.

Restul, sunt doar de umplutură.

1000
Foto: pinterest

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s