Cum ar fi sa traim intr-o lume in care exista roboti?

Cât de bine ne-ar înțelege roboții pe noi ca oameni? Ei au acces automat la informații prin conexiunea la internet, nu vor exista lucruri pe care să nu le știe (concluzii scrise la care tot oamenii au ajuns) dar ne vor înțelege modul psihologic și sociologic? Vor înțelege sentimentele, vor fi conștienți și simțitori? Dacă întrebi 1000 de oameni ce însemna iubirea pentru ei, nu vei obține un răspuns unanim ci doar puncte care coincid pentru că fiecare e diferit și are propria perspectivă asupra lucrurilor.

De exemplu, am observat că sentimentele de iubire, de milă, de solidaritate și empatie  ne împiedică să facem rău celorlați. Oare ei le vor avea? Și dacă nu, e posibil să-și vadă creatorii sau semenii ca inamici?

Adevărul e că eu, ca om, în carne și oase, cu gene umane, nu mă pot înțelege pe mine uneori sau nu înțeleg comportamentele celorlalți care sunt exact ca mine, fizic vorbind dar cu experiențe și substraturi personale diferite și profunde.

Sub o formă sau alta, societatea umană este într-un permanent proces de alienare interpersonal. Au apărut păpuși gonflabile care imită foarte bine pielea umană, există oameni în Japonia, spre exemplu, care au relații cu aceste obiecte datorită lipsei de timp și incapacității de a lega o formă reală de conexiune cu un alt om; am ajuns să nu ne mai găsim jumătatea într-un local, față-n față, ci pe internet, pe rețelele de socializare; iar comunicarea se face exagerat prin aplicații și telefon.

Nu neg că mi-ar plăcea să îmi achiziționez un robot pentru ușurarea vieții mele cotidiene (să facă treburi casnice, să-mi organizeze programul, să preia colete etc.), atâta timp cât eu îl controlez și-l folosesc pentru acele situații. Mai exact, îl doresc independent cât să-și realizeze datoriile cotidiene (fără ca prezența mea să fie necesară) dar limitat în capacitatea lui cognitivă de a lua decizii complicate. Mi-aș dori un robot cu îndatoriri clare pe care să-l găsesc într-un colț cu status de “sleep” când încearcă să-și depășească atribuțiile (un soi de Wall-E simpatic 😆 )

Oare vom apuca să trăim scene demne de filmele Terminatorul sau I, robot?

Sunt foarte curioasă, voi cum vedeți această posibilitate de a trăi cu roboți?

robot1
Foto: orbit-rri.org

 

Advertisements

15 thoughts on “Cum ar fi sa traim intr-o lume in care exista roboti?”

 1. Pe mine mă sperie puțin. Nu ştiu de ce dar mi-ar fi frică să stau cu un robot în casă. Robot din ăsta, că altfel… am deja din ăia care macină, toacă, fac cafea, aspiră etc 😀

  Like

 2. Conform celor 5 reguli enunţate de Isaac Asimov, roboţii nu ar avea voie să le facă rău oamenilor. Dar după câte am văzut că se întâmplă în ultimii ani, în care oamenii îşi fac atâta rău unii altora, nu mi se mai pare improbabil să se găsească (cel puţin) o minte bolnavă, care să programeze unul sau mai mulţi roboţi care să acţioneze împotriva oamenilor. În fond, un robot e un computer mai sofisticat şi capabil de mişcări şi acţiuni. Dacă nu-l programezi cu un buton de resetare sau blocare, el va respecta cu conştiinciozitate programul său. Deci să nu ne aşteptăm prea curând la roboţi cu inteligenţă, fie şi de nivel mediu. Ceea ce nu e un lucru rău.

  Liked by 2 people

 3. Depinde, ar putea fi și bine și rău. Important e să nu lăsam ca tehnologia, roboții să ne controleze prea tare, să uităm să mai fim oameni. Un robot ar putea ajuta la unele lucruri, cu precizia sa, lucruri pe care omul nu ar putea să le facă. Dar există și riscul de a deveni dependenți de roboți, cum am ajuns dependenți de tehnologie, și să mai uităm să fim oameni, roboții să înlocuiască oamenii, ceea ce ar fi foarte trist.

  Like

 4. Daca oamenii s-ar stradui mai mult, robotii n-ar mai fi asa dezirabili in viata de zi cu zi. Desigur ca exista si plusuri si minusuri in ceea ce-i priveste: nu obosesc, nu au emotii ( cu un soft se rezolva si asta), nu consuma hrana (deci sectorul alimentar ar avea serios de suferit: nu tu restaurante de lux, fastfood, shaorma, alcool, tutun, droguri), industria cosmetica, pa; nu au nevoie de prezervative, anticonceptionale, nu au boli venerice, nu se duc la doctori “clasici” . Ar arata fizic asemeni oamenilor, insa fara spirit, ar fi ceva destul de infricosator. Si nu stiu cum ar reactiona copiii si animalele “de companie” in prezenta lor.
  Un scurtcircuit sau alte vulnerabilitati si …gata; ca sa nu mai zic de “reincarcarea” robotilor sau daca se intrerupe conexiunea la internet…
  Oamenii au si inteligenta emotionala, iar un robot, cu toata inteligenta si toate cunostintele, nu are cum sa transmita afectiune sau sa creeze “chimie”.

  Liked by 1 person

   1. …exista posibilitatea in care totul nu-i decat o …inscenare, Sophia sau care-o mai fi, sa nu faca altceva decat sa joace un rol dinainte stabilit. Adica nu e spontana, nu face glume de una singura sau nu coroboreaza lucruri fiindca poate, e in stare, ci fiindca i se deruleaza asa ca la prompter, replicile pe care le da la intrebarile dinainte stabilite de organizatori. Adica o diversiune. Mie asta-mi lasa impresia, mai ales aici:

    Liked by 1 person

 5. In viitorul nu prea indepartat daca se continua cu decimarea oamenilor prin diverse metode, vor fi inlocuiti cu roboti, se lucreaza deja si lumea oculta-si va vedea visul indeplinit.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s