Nu judec oamenii, judec comportamentul lor.

Suntem defecți. Ne place să punem etichete la tot ce ne înconjoară de la borcanele de murături (că tot e perioada lor) la oameni, dar dacă etichetarea obiectelor ne ajută să le identificăm mai rapid, etichetarea oamenilor la ce ne ajută?

Este atât de simplu să emiți judecați de valoare referitoare la un om pe care cel mai probabil nu-l cunoști. Am învățat de-a lungul timpului că noi suntem martori la comportamentul celorlalți (pe care de multe ori nu-l înțelegem) dar nu știm cu adevărat care a fost cauza lui. Sunt N situații în care nici cel care a reacționat diferit nu-și înțelege reacțiile. Pentru că, de fapt, sunt foarte puține persoane care se cunosc cu adevărat.

E interesant cum în această ecuație suntem ba torționari, ba victime. V-ați întrebat vreodată de câte ori ați fost voi înșivă victimele etichetarilor? Torționari nu vă întreb, știu că au fost cazuri în care nici nu ați realizat că o faceți.

Poate că ne este teamă să nu fim răniți sub o formă sau altă (vezi…), iar mintea noastră  încearcă să ne apere prin intermediul etichetarilor. Poate că la un moment dat în istorie, omului i-a fost de folos acest comportament în mediul periculos în care trăia. De exemplu: dacă faceți cunoștință cu cineva și din anumite motive îi puneți eticheta de “infractor” v-ați mai împrieteni cu el? Mintea voastră încearcă să vă apere de un potențial pericol.

Pe cealaltă parte, vestea bună e că ne mai și înșelăm, nu mereu etichetele inițiale sunt corecte. E cert că o veți face, dar de voi depinde dacă sunteți flexibili îndeajuns încât să faceți abstracție de ea (nu zic să invitați persoana cu eticheta de “infractor” în casă 😆 ) ci doar să-i acordați șanse. Este posibil să aveți surprize foarte plăcute și să câștigați un prieten.

Mai mult, o etichetă pozitivă pusă unui om nu garantează calitatea lui, ci doar validează sentimentul vostru de moment legat de el, sentiment ce se poate dovedi foarte curând a fi fals. Apropos de comparația de mai sus cu infractorul: acum poate fi invers, crezi că e mioară dar de fapt bagi lupul în casă 😆

Voi cât de conștienți sunteți că vă jucați zilnic cu gama de etichete?

6
Foto: Pinterest

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s