Tu ce i-ai spune versiunii tale de acum 5 ani?

M-am reapucat de “Viata pe un peron” de Octavian Paler. Prima data am citit cartea cum circa 7 ani, cand inca nu se intamplasera toate evenimentele ce aveau sa ma contureze ca om, ca o oglinda sparta in mii de bucati.

Doar ca bucatile rupte au acum forme unice ce nu au existat inainte. Tu, in timp, vei reface oglinda…pentru ca oglinda este sufletul tau dar NICIODATA nu va mai fi la fel.

Mi-ar placea sa am sansa asta, printr-un fel de masina timpului, sa pot da sfaturi versiunii mele mai tinere. Cred ca i-as spune ca viata este ca un peisaj de toamna, tu, ca frunza, poti controla intr-o anumita masura calea ta, dar apare vantul care te zboara dintr-o zona in alta, din situatie in situatie. Te poti zbate ca un peste pe uscat in incercarea ta disperata de a o controla, ai acest drept.

Dar mai bine ti-ai folosi dreptul de a accepta situatia si de a lucra cu ce ai. Cu cat te ridici de jos mai repede, stergand praful de pe tine dupa o cazatura, cu atat mai repede esti pe drumul catre o noua aventura, care-ti va exalta inima.

Va provoc sa va ganditi ce sfat ati putea oferi versiunii voastre mai tinere cat si sa luati in calcul ce sfat ti-ai da tu la o varsta mai inaintata pentru situatiile in care te afli acum (de exemplu: daca ai 25 ani, ce parere ar avea versiunea ta de 40 despre situatiile tale actuale?).

Oare ar coincide parerile versiunii mai tinere cu a celei mai batrane? Si-n ce masura le-ai pune in practica tu cel de azi?

Advertisements

6 thoughts on “Tu ce i-ai spune versiunii tale de acum 5 ani?”

 1. Unu: nu am citit Viata pe un peron.
  Doi: ai dreptate, odata sparta oglinga, chiar lipita, tot vor ramane vizibile urmele, muchiile cioburilor alaturate.
  Trei: un sfat dat si acceptat de versiunea ta mai tanara va face ca tu sa nu mai existi, va forma un alt tu care niciodata nu se va intalni cu cel care i-a dat sfatul acelui tu mai tanar.
  Patru: poate e mai bine sa te ridice altcineva, o persoana atenta si amabila.
  Cinci: niciodata nu am stiut ce va fi maine, poate doar tura in care eram programat sa lucrez, deci cu atat mai putin peste un an, cinci, cincisprezece… Iar in urma, trecutul este un amalgam. Ca sa identific un eveniment, am nevoie de un alt reper.
  Sase: batran la 40 de ani?! Zambesc! O gluma buna!

  Like

  1. Aveti mare dreptate, orice informatie primita de mine de la viitorul meu eu va modifica actuala persoana. Cred ca mereu am lasat situatiile sa ma afecteze prea mult, situatii care au trecut, gandindu-ma ca acum as fi stiut cum sa reactionez si mai ales sa inteleg ca…dupa furtuna intotdeauna apare soarele 🙂
   PS: va recomand cu mare drag cartea Viata pe un peron, Octavian Paler.

   Liked by 1 person

 2. Adevarul este ca noi chiar suntem frunze-n vant, dar tare ne mai place sa ne zbatem. Cam putine lucruri i-ai spune versiunii tale tinere, ai doar o sansa sa vorbesti cu tine mai tanar si o ora la dispoziție, ce ii spui?

  Liked by 1 person

  1. Cred ca rezumatul meu ar fi: relaxeaza-te, toate-s trecatoare, singura certa este moartea, bucura-te de momentele frumoase, razi, iubeste, nu ii lasa pe ceilalti sa ti dicteze viata. Viata ta e unica si scurta. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s